Staat je auto in de winterperiode buiten? Neem dan maatregelen om bevroren autoruiten te voorkomen, want rijden met een slecht zicht vergroot de kans op ongelukken. Het is daarom belangrijk dat je de autoruiten op een goede manier ijsvrij maakt. Vergeet ook je zijspiegels niet!

Gevolgen van slecht zicht
Slecht zicht vanuit je auto zorgt ervoor dat je niet alles kan overzien en is dus gevaarlijk. Zorg er daarom altijd voor dat je door alle ruiten goed kan kijken. Als je met bevroren of beslagen ruiten rijdt, kan je een bekeuring krijgen als wij vinden dat je onvoldoende zicht hebt en daardoor een gevaar bent op de weg.

Voorruitfolie of anti-ijsdeken
Je kan het bevriezen van je autoruiten op verschillende manieren voorkomen, bijvoorbeeld door een voorruitfolie of een anti-ijsdeken te gebruiken. Deze oplossing is relatief goedkoop en krabben van de voorruit is niet nodig. Heb je dit niet in huis dan kan je ook vuilniszakken gebruiken. Je bedekt de voorruit met vuilniszakken en stopt de uiteinden tussen de voorste portieren. Het werkt wel iets minder effectief dan de folie of anti-ijsdeken maar houdt bij lichte vorst de voorruit goed ijsvrij.

Autohoes
Kies je voor het afdekken van de voorruit, dan moet je toch nog de zij- en achterruiten krabben. Wil je tijd besparen, kies dan voor een volledige autohoes. Deze zorgt ervoor dat je ruiten niet aanvriezen.

IJsvrij maken met de ijskrabber
Zijn je autoruiten bevroren, maak ze dan ijsvrij met een ijskrabber (plexiglas of messing). Gebruik een goede ijskrabber, die zijn het meest effectief en beschadigen de ramen niet.

Verwarming op ruitenstand
Het ijs wegkrabben wordt makkelijker als je de verwarming van je auto op ruitenstand zet. Daardoor ontdooit het ijs langzaam. Houdt er wel rekening mee dat je hiermee overlast kan veroorzaken voor je buren en het milieu.

Ontdooispray
Er bestaat ook een speciale ontdooispray die je op de bevroren ruiten spuit om ze eenvoudig ijsvrij te maken. Je hebt nog wel een ijskrabber, doek of spons nodig om de ruiten proper te maken. Deze spray mag ook gebruikt worden om sloten en portieren te ontdooien.

Wat moet je vooral niet doen?
Het is soms heel verleidelijk om de autoruiten op een andere manier ijsvrij te maken maar doe dit beter niet:

Warm water op de voorruit. Door het temperatuurverschil kan de voorruit barsten.
De ruit ijsvrij maken met je ruitenwissers. De ruitenwissers en de aandrijfmotor zijn hier niet voor bedoeld en kunnen daardoor beschadigd worden.
IJskrabben met voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn. Deze kunnen krasjes veroorzaken, zeker als ze van metaal zijn.